İlgili Bakanlık ve Kurumlara

0%
*Bu yazı tahmini 4 dakika 31 saniye okuma süresine sahiptir.

Bilindiği üzere, 02/11/2011 tarihli ve 666 sayılı KHK ile kamuda eşit işe eşit ücret ilkesi gerekçe gösterilerek aynı unvan ve aynı kadroda olanların, farklı ücret almasının önüne geçilmesi ve farklı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların arasındaki ücret dengesizliğinin ek ödemelerle giderilmesine yönelik düzenleme yapılmıştı. Ancak uygulamada, bazı kamu kurum ve kuruluşlarında görevli unvanlar için mevcut düzenlemeden kaynaklı eksiklikler ve mağduriyetler bulunmaktadır.

Çalıştığı kuruma bakılmaksızın tüm kamu kurumları kadrolarında bulunan ve döner sermaye, teşvik, riskli birim gibi ek ödeme almayan hekim, diş hekimi, uzman hekim ve uzman diş hekimlerinin maaşlarında düzenleme yapılması 29/03/2023 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmiştir.

Ancak Sağlık Bakanlığı dışındaki kamu kurumlarında görevli bulunan sağlık lisansyerleri (sağlık hizmetleri sınıfı) olan başta temsil ettiğimiz PSİKOLOGLAR olmak üzere diğer SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFINA mensup meslekler gerek daha önce Sağlık Bakanlığı bünyesinde görevli aynı unvandaki meslektaşlarına yapılan iyileştirmelere gerekse de yukarda bahsi geçen düzenlemeye dâhil edilmemiştir.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde görevli bulunan sağlık personelleri, ilgili bakanlığa ithafen yapılan iyileştirmelerin tümünden faydalanabiliyorken; Sağlık Bakanlığı dışında görevli bulunan aynı unvanlara sahip sağlık personelleri ise bu haklardan mahrum bırakılmaktadır.

666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamuoyuna duyurulan “Eşit İşe, Eşit Ücret” düzenlemesine rağmen, aynı unvanda olmalarına rağmen farklı bakanlıklarda görev yapan sağlık personelleri arasındaki bu gelir adaletsizliği ivedilikle giderilmelidir. Buna ilişkin olarak, kurumlar arası kalıcı ve adaletli bir yasal düzenleme yapılarak çalışma barışı sağlanmalıdır.

Önümüzde yapılacak olan 7. TOPLU SÖZLEŞME görüşmelerinde özellikle PSİKOLOGLARIN unvan, kadro, bakanlık ayrımı yapılmadan herkese eşit şekilde düzenleme yapılması,

Sendikal yetkisi olmayan ADALET BAKANLIĞI bünyesinde CEZAEVİ VE DENETİMLİ SERBESLİK MÜDÜRLÜKLERİNDE çalışan meslektaşlarımızın sendika hakkının verilmesi, en azından toplu sözleşme görüşmelerinde temsil edilebilmesi,

2021 yılında düzenlenen 6.toplu sözleşme metninde

  • “3. Bölüm Sağlık ve Sosyal Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşmesinde madde 36’da: 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında yaşlı, ağır engelli ve çocuklara yönelik hizmet veren yatılı sosyal hizmet kuruluşlarında, kadın konuk evlerinde, şiddet önleme ve izleme merkezlerinde ve sosyal hizmet merkezlerindeki şiddetle mücadele irtibat noktalarında fiilen görev yapan personele 375 sayılı KHK ekli (I) sayılı cetvele göre yararlanmakta oldukları ek ödeme oranına 20 puan ilave edilir.”
  • Aynı bölüm “ilave ek ödeme puanı madde 45: 4. Ve 5. Maddelerin birinci cümlelerinin uygulanmasında 375 sayılı KHK göre belirlenen ek ödeme oranları % 20 artırımlı ödenir.”

6.dönem toplu sözleşmede imzalanan bu maddelerin değişerek kapsamının tüm kamu kurumlarındaki görevli olan SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFINDAKİ PSİKOLOGLARI da kapsaması gerekmektedir.

AYNI ŞEKİLDE tüm kamu kurumlarında psikolog olarak görev yapanlara ek sosyal hizmet tazminatı ödenmesi gerekmektedir.

* OECD ülkelerinin üniversite mezunlarının dakika başına okuyabildiği kelime sayısı baz alınmıştır.
>